F Fă azi un pas spre fericire – înlocuieşte invidia cu admiraţia ~ idei profitabile

marți, 2 mai 2017

Fă azi un pas spre fericire – înlocuieşte invidia cu admiraţia

E nevoie de o introspecţie la sânge, sinceră până la cele mai ascunse dureri, ca să recunoşti faţă de tine însuţi (că numai asta contează) că eşti invidios. Că sunt oameni la ale căror succese, frumuseţe, avere sau mai ştiu eu ce reuşită, râvneşti. Dacă în urma acestei operaţii pe suflet deschis ai ajuns la concluzia că nu invidiezi pe nimeni, fie nu mă adresez ţie, fie – cu iertare – mai degrabă nu ai săpat suficient de mult sau te-a îngrozit ce ai găsit acolo şi ai băgat repede totul la loc, sub preş.

Adevărul este că trebuie să luptăm cu adevărat cu toate sistemele noastre de apărare pentru a ajunge la aceste puncte fierbinţi... însă odată ce le-am reperat şi „marcat” ca fiind problematice, deja putem considera că jumătate de problemă este rezolvată.

Întrebarea este însă Cum rezolvăm şi cealaltă jumătate?

În primul rând, trebuie să avem în minte faptul că nu suntem în competiţie nu nimeni altcineva decât cu noi înşine. Cu alte cuvinte, dacă ne comparăm cu alţii, e ca şi cum am compara mere cu avioane. Şi dă cu virgulă.

Fiecare are propriul destin, propriile lecţii de învăţat, proprii demoni de cunoscut şi de învins şi propria misiune. Dacă pornim la drum cu acest gând clar, putem înţelege că tot ceea ce alţii experimentează cel mult poate fi subiect de... admiraţie.


Pentru că admiraţia te motivează, în timp ce invidia te îngroapă. Admiraţia te ajută să urci, în timp ce invidia îţi pune o piatră grea pe inimă. Admiraţia îţi deschide ochii asupra lucrurilor şi a oamenilor minunaţi care există, în timp ce invidia te leagă la ochi. Admiraţia îţi dă o stare de bine, invidia îţi induce ură – faţă de cel pe care îl invidiezi (şi, pentru unii, chiar faţă de ei înşişi). Invidia merge braţ la braţ cu complexul de inferioritate. Admiraţia însoţeşte conştiinţa propriei valori. Invidia te face sclavul altora (îţi induce nevoie false de a fi/a avea precum cei pe care îi invidiezi). Admiraţia îţi oferă libertate, bucurie.

Nu e uşor să treci de la invidie la admiraţie. Însă este vital. Începe cu persoana pe care o invidiezi cel mai mult şi oferă-i un semn de admiraţie (poate primul va fi doar de formă, însă, uneori, forma creează fondul, important e să nu renunţi). Şi nu uita că şi tu, la rândul tău, poţi fi admirat (şi de unii invidiat, de cei care, ca şi tine, au nevoie să lucreze cu ei înşişi).

Aeriseşte-ţi sufletul, scutură-i praful şi putreziciunile... şi mai fă un pas spre fericire!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu